Фото-блогъри, които следя

Отдавна си мислех за подобен пост и явно сега му е времето – навън не става особено за снимане, а мачовете от световното са след часове…

Следя доста автори и ми се иска да покажа всички, но в този пост ще започна с няколко от тях обединени от това, че снимат главно природа и са от България.

Започвам с Евгени Йонков – ако Ви трябва информация за някое древно, затънтено място пълно  с история или за кътче от планината, където ходят само сърни и мечки, това е човекът. Рядко минава по нормалните пътеки, повечето му разкази са “оф-офроуд“, ако мога да се изразя така. Съoтветно и снимките, които показва за мен лично са особено стойностни, понеже много от местата виждам за първи път, а някой дори не съм и чувал.

Продължавам с Красимир Петров – страхотен фотограф, който дебне основно в Северозападна България. Сам казва, че Западен Балкан му е естествения хабитат 🙂 На мен лично ми е особено сходен до кръвната ми група, заради афинитета му към снимането на водопади и поточета. Също така един от малкото, за които Белоградчишките скали далеч не се изчерпват с Белоградчик…

Следва Тихомир Младенов – детето чудо 🙂 Още е тийнейджър (освен ако не бъркам, поне до скоро беше), но от фотографиите му лъха особена зрялост и винаги е удоволствите да ги гледам. Някои от шедьоврите му предизвикват сериозна благородна завист в мен. Често снимат заедно с Красимир Петров и общите им ракази са супер интересни и продуктивни.

Иван Миладинов – отново много талантлив фотограф и от каквото чета, супер забавен тип. Единственият, на чиито разкази съм се смял с глас. Вършее из цяла България, а и прескача границата. Има странният афинитет към снимане на Странджанска зеленика и е готов да измине стотици километри, ако чуе, че на някоя затънтена полянка е цъфнала особено красиво. Как да не му се кефиш…

Павел Пронин – поредният страхотен талант, но този път от Руски произход. Влюбен е във Витоша, което не му пречи да навърта огромен километраж в търсене на перфектния морски залез. А от разказите му, понякога на много чаровен Български, лъха някакво степно спокойствие…

На края, Евгени Динев – особено любим автор. Най близко до определението “професионалист”, въпреки че природната фотография му е повече като хоби. Снима из цяла България и много често ме изненадва с нестандартен ракурс. Има попадения, които съм зяпал сумарно с часове.

Това бяха моите любимци. Не познавам лично нито един от тях. Сигурен съм, че все някога ще се запозная с всички,както съм и сигурен, че са страхотни типове. Изпитвам огромен респект към това, което правят и им пожелавам успехи и постоянно увеличаваща се колекция от шедьоври 🙂

This entry was posted in Евгени Йонков, Красимир петров, Павел Пронин, Тихомир Младенов.

7 Comments

 1. Павел 06/26/2010 at 12:11 AM #

  мерси за това, че попаднах в списъка)))
  Аз също мислих да направя подобна тема някой ден и списъкът щеше да е същия със твоя)) Само една промяна – Пронин на Свинаров )))

  Това беше много точно попадение за Иван: “Има странният афинитет към снимане на Странджанска зеленика и е готов да измине стотици километри….” хаха ))) прав си))) Вече за втора поредна година я снима )))

  Аз отскоро следя и още един фотоблог http://borislavkostov.wordpress.com/

  ПС. А аз на морето съм по работа, така че и живея тук от време на време и снимам залезите)) София – Несебър – София)

 2. Евгени Йонков 06/26/2010 at 1:24 PM #

  Хехе, чак пък първи в списъка, като се има предвид какви неща правят някои хора. Много ме е яд понякога, че не мога да заснема наистина качествено уникалните места, на които ходя и заради това напоследък не ми се качваше нищо. Гледам че имам пет чернови на статии, които съм започнал, но ще им дойде времето и на тях. Най-важното е емоцията от ходенето все пак. Трябва да направим някоя някога.

 3. Евгени Йонков 06/26/2010 at 1:26 PM #

  някоя сбирка имах предвид де 🙂

 4. krasimirpetrov 06/27/2010 at 1:50 AM #

  Еха, наистина имаме много общо!:-)

  Да, Тихомир Младенов определено е голям талант!!

  Обезателно трябва да направим една сбирка да се видим, споделим опит, впечатления и някои щури идеи/а щурите идеи правят и кефа по-голям/!:-)

 5. tihomirmladenov 06/28/2010 at 2:48 PM #

  И аз благодаря, че ме включи в списъка 🙂 Да, може да се каже, че все още съм тийнейджър. От есента вече ставам студент. Моя списък е абсолютно същия, но има още един допълнителен блог – този на Стела Ташева (http://stelatasheva.com/) А идеята на Краси е много добра – да организираме някоя среща по чукарите 🙂

 6. Христо Свинаров 06/28/2010 at 3:28 PM #

  Попадал съм на сайта и, има много какво да се види.
  А относно евентуалната среща, идеята естествено е чудна, но подозирам, че всеки е с програмата си и ще е трудно да ги засечем. Но пък, все някога няма как да не се случи.

 7. Evgeni Dinev 06/29/2010 at 3:16 PM #

  И аз мислех да напиша подобна тема, но малко по-разширена. Ето още един интересен автор: Gergana Popova

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*