Централен Балкан, Септември

Този пост го пиша изцяло на принципа: “Нещо е по-добре от нищо”, а и малко да разнообразя съдържанието пред вид последните постове.
Улучихме сух период, водопадите бяха почти спрели, светлината беше не особено добра. Като цяло това ходене си го писах “за влизане във форма”…
Почнахме от Карлово в кофти жега и докато наберем височина, си беше зор. Минахме почти транзит през повечето хижи и през Черното пръскало, което беше в ревизия явно. За интересни снимки не можех и да помисля.
Нощувахме на х. Васил Левски и на другия ден отскочихме да видим Карловското пръскало – и там почти нищо за снимане.
Следващата дестинация беше хижа Добрила, но по заобиколен път през билото. Няколкото туристи, които срещахме повдигаха вежди като чуваха за маршрута ни, още повече, че не изглеждахме като онези супер планинари, които качват връх Ботев на ръце…
Времето беше непривично ясно и тихо за тази част на балкана, всичко се виждаше в сериозен радиус:

Постепенно стигнахме билото и започнаха гледките – не случайно заклетите пирински глави, за които Стара Планина е майтап, уважават района около връх Голям Купен, понеже релефът им напомня на Пирин.

За първи път минавах по тези места, но определено ми станаха любими:

Постепенно пътеката закриволичи по ръба на билото, като от двете страни се спускаха безкрайни пропасти, а тук-там по скалите намирахме възпоменателни плочки на туристи, които са направили последната си грешна стъпка някъде наоколо. За около два-три часа си забравихме чувството за хумор…

Като доближихме и Големия Купен, ми се наложи да прибера апарата, понеже имаше места, на които със сигурност щях да го потроша. Катерейки вкопчен за стоманените въжета мислено благодарях за тихото време и липсата на дъжд.
След още час прескочихме и Купена и остана само връх Амбарица:

 

Голям и Малък Купен от запад.

Последва спускане по Амбарица до х.Добрила, където се оказа, че всичко вече ставало с резервации. Намериха се все пак места и за нас.
На другия ден ни чакаше безкрайно слизане към Сопот (денивелацията е над 1000 метра). Естествено никой не беше в настроение да се подлага на това в жегата, за това на първа лифтова станция съкратихме процедурата.
Общо взето се натоварихме доволно. Сега се чака шаренията на есента 🙂
 Чао 😉
This entry was posted in връх Ботев, връх Голям Купен, хижа Васил Левски, Централен Балкан.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*