Отново на Белоградчик …

…и отново половинчати снимки. Трудно ми го побира умът как едно от най-красивите места на планетата все още ми убягва и прекараните вече над сто часа по скалите не са дали особен резултат. Просто се доказва фотографският закон, че всичко започва и свършва със светлината, независимо къде си, но то законите не са станали закони току-така…

Пристигнах в Белоградчик в късния предиобед в млечна мъгла, която би ми свършила работа, ако бях в някоя гора, но за скалите по-скоро пречеше. По някое време започнаха да се мяркат бледо сини прозорци в небето, което беше знак, че булото се вдигаше и на момента се изстрелях до най-близките възможни гледки. След няколко минути се откриха и скалите, и докато цветовете бяха на ниво, видимостта беше посредствена:

-8596

Пробвах разни силуетни глупости, но бързо се отказах:

-8599

Залезът го пропуснах поради твърде тривиалното му естество, както и последвалия изгрев.

Вторият залез повтаряше първия и се наложи да прибегна до един от сигурните начини да се получи нещо свястно в ясно време, а именно “синият час”. Имах конкретна идея на конкретно място, а когато всичко е толкова “конкретно”, нещата лесно се получават до оценка “Бива.” :

-8644

И както знаем, всичко изглежда по-добре, като се сложи в рамка, а когато рамката е любезно предоставена от няколко милиона години геология, снимката придобива дори оценка: “Ми по-бива!”

-8643

И това е.

Денят, в който случа на добър кадър от тези скали сигурно ще си го обявя за втори рожден ден…

 

Лека от мен 😉

This entry was posted in белоградчишки скали, пейзажна фотография България.

3 Comments

  1. Tihomir E. Mladenov 10/27/2013 at 7:40 PM #

    Тая с рамката радва 🙂 Не се бях замислял досега да ги снимам в този момент от денонощието, когато придобиват този синьо-лилав цвят. Тъпото е че няма много други такива места с финозърнести текстури и неналазени от лишеи и мъхове, които да са подходящи за това.

  2. Христо 10/28/2013 at 12:46 PM #

    Да, основно на студените цветове разчитах този път, нямаше на какво друго. Иначе съм убеден, че има още такива местенца, но си трябва МНОГО ходене по скалите, както знаеш 😉

  3. Красимир Петров 10/28/2013 at 12:56 PM #

    Е значи ще черпиш за втория рожден ден на място! Последната е супер!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*